Home   Headline   Veelgestelde vragen

28 mei 2019

In deze rubriek beantwoorden we veel gestelde vragen over het nieuwe kindcentrum. Vragen van collegaā€™s of ouders, die we horen in overleggen, vanuit de MR of die rondzingen in de gangen. Via deze rubriek proberen we meer helderheid en duidelijkheid rondom Kindcentrum Christoffel te creĆ«ren.

1. Moet je als ouder van een kind uit groep 8 ook al het nieuws krijgen van wat er bij de peuters speelt? Wordt alle info binnen het kindcentrum voortaan naar alle ouders gecommuniceerd?
    We werken aan een gezamenlijke nieuwsbrief voor alle ouders waarin een duidelijke indeling wordt gemaakt in de informatie. Hierdoor kunnen ouders snel en eenvoudig zien welke informatie belangrijk of nuttig is voor hen. De groepsspecifieke informatie zal door middel van duidelijk herkenbare kleuren of koppen aangegeven worden. Zo kunnen ouders zelf beoordelen welke informatie noodzakelijk en nuttig is. Natuurlijk heeft iedereen de keuze om alle informatie te lezen.

2. Hoe zit het met het bestuur van Kindcentrum Christoffel, want de kinderopvang en de basisschool vallen toch ieder onder een eigen bestuur?
    Het klopt dat de basisschool en de kinderopvang elk onder een ander bestuur vallen. De kinderopvang valt onder het bestuur van Kinderstad en de school valt onder het bestuur van Xpect Primair en dit blijft zo. Er is een goede afstemming tussen de dagelijkse leiding van het kindcentrum en de twee besturen.

1. De kinderopvang blijft dus onder het bestuur vallen van Kinderstad. Kinderstad is een commerciƫle organisatie met meer geld dan het onderwijs. Levert dit geen scheve verhoudingen op binnen Kindcentrum Christoffel?
    Bij veel mensen is het idee ontstaan dat de kinderopvang in Nederland per definitie commercieel is. Dit komt door de politieke keuze voor marktwerking. De kinderopvang is hierdoor een commerciĆ«le sector geworden waar publieke middelen instromen, de kinderopvang toeslag. Er zijn echter 2 categorieĆ«n kinderopvang in Nederland. De commerciĆ«le kinderopvang en de maatschappelijke kinderopvang. Kinderstad is een maatschappelijke kinderopvang, ontstaan vanuit een stichting en de kinderopvang binnen Kindcentrum Christoffel is dus ook een maatschappelijke opvang. Dit betekent dat we uitdrukkelijk kiezen voor een bedrijfsvoering waarbij de winst direct wordt geĆÆnvesteerd in de organisatie, het personeel, de materialen en het gebouw. Er gaat geen winst naar medewerkers of bestuur. En hierop wordt streng toegezien. Maar we moeten wel zorgen voor een gezonde bedrijfsvoering en dat betekent ook dat we onszelf wel ā€˜verkopenā€™ als kinderopvang en dat oogt natuurlijk commercieel.

2. Is het zo dat de kinderopvang, omdat daar meer geld is, ook meer zal bepalen binnen Kindcentrum Christoffel?
    Nee, de kinderopvang zal zeker geen grotere stem hebben binnen het kindcentrum. Wij werken samen als Ć©Ć©n kindcentrum en nemen de meeste beslissingen samen. Dat geldt ook over zaken die voor het gehele kindcentrum aangeschaft of gerealiseerd worden. Zoals hierboven is beschreven, wordt alle winst van de kinderopvang geĆÆnvesteerd in de organisatie, daar profiteert de school dus ook van. We bepalen gezamenlijk wat we nodig achten voor het kindcentrum en onderzoeken dan wat de kosten zijn en hoe we deze gaan verdelen.

3. Als je je kind aanmeldt bij Kindcentrum Christoffel, ben je dan verzekerd van een plaats op de basisschool? Ook als je niet uit de wijk komt?
    Het komt nu wel eens voor dat er kinderen vanuit een andere wijk aangemeld worden op de kinderopvang. Als er plaats is, kan dat ook gewoon. Maar wat betreft het onderwijs stimuleren wij enorm dat ouders kiezen voor een school in hun eigen wijk. Het is doorgaans erg goed voor kinderen om dicht bij huis naar school te gaan, zodat ze snel, makkelijk en zelfstandig aan hun sociale netwerk kunnen bouwen. Voor kinderen uit ons voedingsgebied vinden we het mooi als ze door kunnen stromen van kinderopvang naar school, maar dit blijft een keuze van de ouders. Ouders dienen hun kind bovendien nog steeds zelf aan te melden bij de basisschool ook al zitten ze nu al bij het kinderdagverblijf van Kindcentrum Christoffel. In verband met de wetgeving mogen wij niet zonder meer de gegevens met elkaar delen.

Meer vragen? Mail ze naar bs.christoffel@xpectprimair.nl dan proberen wij ze in een volgende nieuwsbrief te beantwoorden.