Home   Activiteiten   Met de muziek mee

Met de muziek mee

31 mei 2021

De komende periode besteden we tijdens de lessen levensbeschouwing aandacht aan het thema ‚ÄúMet de muziek mee‚ÄĚ.

Muziek is overal om ons heen. Waar zit muziek in? Wat is het verschil tussen geluid en muziek? We gaan samen met de kinderen luisteren naar muziek en de betekenis van muziek onderzoeken en vooral ook ervaren. Want muziek kan allerlei gevoelens oproepen, die niet altijd van te voren gestuurd kunnen worden. Wat heeft muziek ons te vertellen? Wat willen wij zelf vertellen met muziek? Welke muziek kunnen we waarderen? En welke muziek wat minder?

Muziek in al haar facetten is goed voor de ontwikkeling van een kind op zeer uiteenlopende terreinen. Het samen zingen of rijmpjes opzeggen, kan een positief effect hebben op de luisterhouding, taalontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en motorische vaardigheden. Muziek kan troosten, afleiden, rust geven en vrolijk maken. Van muziek kunnen kinderen bovendien rustiger worden, het bevordert hun luistervaardigheid en concentratievermogen en stimuleert de fantasie. Muziek kun je zien als een soort taal die rechtstreeks je hart in kan gaan. Muziek is overal, maar voor kinderen valt er nog een hoop te ontdekken!