Home   Geen categorie   Levensbeschouwing: Met vriendelijke groet

Levensbeschouwing: Met vriendelijke groet

3 september 2018

Onze methode Kleur op school start met het thema vriendschap aan het begin van het schooljaar, ook het thema van de Kinderboekenweek 2018.

De lessen gaan over vriendschap, over hoop en over verlangen. Over liefde en aardig doen in de breedste zin van het woord: liefde voor mensen, goed zijn voor dieren, aardig voor de wereld om je heen. Lief zijn voor elkaar, aardig doen en elkaar helpen.

Vriendschappen maken en vasthouden zijn dingen die kinderen normaal gesproken leren door te doen. Als ze het niet zelf kunnen, kan het handig zijn om ze een handje te helpen. Is elke vriendschap altijd oprecht of kom je ook wel eens bedrogen uit en wordt je vertrouwen geschonden. Als vriendschap effe niet zo lukt …

Het is niet altijd vriendschap, aardig voor elkaar en liefde in een groep. Kinderen kunnen het elkaar zeer moeilijk maken of hebben met elkaar: een oordeel hebben over een ander, een ander niet accepteren, een ander buitensluiten. Pesten is één van de pijnlijkste en hardnekkigste voorbeelden hiervan. Pesten kan kinderen, ouders en leerkrachten radeloos maken. Ook aan deze ‘negatieve kant’ van vriendschap besteden we aandacht.