Home   Activiteiten   In de klas   Levensbeschouwing: Hemel en aarde

Levensbeschouwing: Hemel en aarde

11 februari 2020

ā€œHemel en aardeā€ is een mooi onderwerp om te onderzoeken met de kinderen. De aarde, de grond onder onze voeten en de hemel boven ons, ongrijpbaar in de lucht. De betekenis van de aarde en van de hemel gaan we met de kinderen verkennen. Van de hemel heeft de mens zich vele voorstellingen gemaakt. Misschien zijn er wel net zoveel hemels als er mensen zijn. In veel religies is de hemel een plek waar God of goden of engelen verblijven, en waar de ziel van overledenen naartoe gaat. In sommige religies is er zelfs meer dan Ć©Ć©n hemel. Ā

Over het ontstaan van de aarde bestaan vele verhalen in de verschillende culturen en godsdiensten. En uiteraard zijn er ook wetenschappelijke verhandelingen over het ontstaan van de aarde. Wat je verhaal ook is, een ding blijft overeind: we moeten het doen met de aarde die we hebben.

Maar zorgen we er wel goed voor? Ā De aarde is een thuis, een thuis voor mensen, dieren en planten. En zolang we geen andere planeten hebben om op te wonen, zullen we het toch echt met onze aarde moeten doen. Vanuit de wetenschap hebben we veel kennis van de dingen om ons heen, van hoe wij leven en in elkaar zitten. Maar niet alles is waarneembaar, of wetenschappelijk of gewoon logisch te verklaren. ā€˜Er is meer tussen hemel en aardeā€™, zeggen we dan. Dat is wat we met de kinderen ook gaan verkennen en vragen: Wat denk je? Wat is er tussen hemel en aarde? De antwoorden zullen heel verschillend zijn. We laten kinderen zelf vertellen over hun betekenis van wat er tussen hemel en aarde kan zijn, vanuit gevoel of overtuiging, geloof of ongeloof.