Home   Activiteiten   In de klas   Levensbeschouwing: geheimen

Levensbeschouwing: geheimen

14 februari 2017

Iedereen heeft geheimen. Dingen die je liever niet deelt. Of dingen waar je niet zomaar mee te koop loopt. Je weet meestal zelf wel wat je geheim wilt houden en voor wie je iets geheim wilt houden.

Het hebben van geheimen is meestal een bewuste beslissing. Het bewaren van een geheim is vaak lastig, zeker voor kinderen. Er is voor kinderen niets spannender dan een geheimpje hebben. Maar hoe leer je ze welke geheimen gedeeld moeten worden en welke niet?

In de lessen van Kleur op school gaan we met het thema Geheim! Wat deel jij? op zoek naar wat geheimen zijn en hoe je daarmee omgaat. En vooral: wat je wel en wat je niet deelt met anderen. Soorten geheimen Er zijn heel veel soorten geheimen. Sommige geheimen zijn leuke geheimen. Het cadeautje voor Moederdag, de activiteit op je kinderfeestje, een verrassing voor oma …

Andere dingen die kinderen soms geheim houden zijn niet zo leuk. Denk aan verdrietige geheimen, zoals gepest worden . Een kind moet ruimte hebben om te leren welke geheimen je niet voor je moet houden, maar beter kunt delen met anderen die je kunt vertrouwen. Dat kan met (een van) de ouders of beste vrienden, of alleen met de allerbeste vriend. Het draait bij het delen van geheimen om vertrouwen.