Home   Activiteiten   Co√∂peratief leren op Christoffel

Coöperatief leren op Christoffel

24 november 2020

In ons kindcentrum‚ÄĮis samen leren, samen spelen en samenwerken vanzelfsprekend, omdat we werken volgens de principes van structureel co√∂peratief leren (SCL), waarmee we doelgericht leerresultaten en sociale vaardigheden versterken.

Sinds 2008 zijn we op Christoffel al bezig met coöperatief leren. We werken met verschillende didactische structuren (werkvormen) zodat de kinderen gestructureerd samenwerken, vaak in twee- en viertallen. Daarnaast maken we gebruik van schouder- en oogmaatjes, energizers, klasbouwers, zitten de kinderen vanaf groep 3 in teams etc. Allemaal onderdelen die horen bij coöperatief leren.

Bekende didactische structuren die u thuis misschien weleens voorbij hoort komen zijn Mix & Ruil, Tweetal-coach, Tweetal op Herhaling, Zoek iemand die, binnen-buitenkring en zo zijn er nog tientallen vormen die op Christoffel worden ingezet.

Omdat we de laatste jaren veel nieuwe collega‚Äôs hebben mogen verwelkomen, zijn er 14 collega‚Äôs in oktober gestart met de training level 1 co√∂peratieve leerstrategie√ęn. Op deze manier proberen we het niveau te behouden en te vergroten.¬†

Jessie ten Bokkel (leerkracht groep 7c) is sinds twee jaar Coach Coöperatief leren en komt regelmatig in de klassen om collega’s tops en tips te geven over de didactische structuren die zij gebruiken in de klas. De betrokkenheid is hoog bij de kinderen en het team van Christoffel.