Home   Headline2   Levensbeschouwing: Fantastisch

Levensbeschouwing: Fantastisch

26 september 2017

Het thema voor de komende periode is “fantastisch”.

Kinderen hebben vaak heel veel fantasie/verbeeldingskracht. Met verbeeldingskracht kunnen ze zich inleven in situaties en dingen of mensen bedenken die helemaal niet bestaan. Of misschien toch wel, maar dan is het niet bewezen. Onze verbeeldingskracht is in principe onbegrensd.

We gaan kijken wat fantasie is en wat het voor ons betekent? We gaan ook lekker samen verzinnen.

Bij jonge kinderen lopen fantasie en werkelijkheid soms door elkaar. Ze kunnen bang worden bij de gedachte dat er een monster onder hun bed zit. Angsten van kinderen zijn serieus en moeten daarom ook serieus genomen worden.

Voor oudere kinderen is het al wat makkelijker om werkelijkheid en verbeelding te scheiden. Ondanks de ontwikkeling van concreet denken, kunnen ze wel degelijk nog een grote fantasie hebben en geprikkeld worden door verbeelding, bijvoorbeeld in dromen. Kinderen in de bovenbouw kunnen hun fantasie en verbeelding goed inzetten bij het verder denken en vooral ook bij creativiteit inzetten.