Home   Hoofdluis

Hoofdluis

Hoofdluiscontrole

Hoofdluis, bijna iedereen krijgt er weleens mee te maken! Hoofdluis verspreidt zich razendsnel. Luizen lopen over van hoofd naar hoofd. Op scholen hebben kinderen veel contact met elkaar. Hoofdluis komt dus veel voor op school. Vaak controleren en zo snel mogelijk behandelen vormen samen de beste oplossing om hoofdluis te voorkomen.

De werkgroep hoofdluis zorgt voor de controle. De werkgroep bestaat uit een groot aantal ouders die zich regelmatig inzet. Het aantal kinderen met hoofdluis binnen onze school is hierdoor klein.

Wat doet de werkgroep hoofdluis?

• Reguliere luizencontroles
    Na iedere vakantie van minimaal één week controleert de werkgroep alle kinderen. Dit gebeurt op maandagochtend om 8.45 uur. (na de zomervakantie op dinsdagochtend 8.45 uur)
  • Nacontroles
    1,5 à 2 weken nadat er tijdens een reguliere controle luizen zijn gevonden is er een nacontrole. Dit gebeurt ook wanneer een leerkracht bij een kind luizen ziet. En wanneer een ouder zelf aan de leerkracht meldt dat zijn of haar kind luizen heeft.
  • Informeren van ouders
    Heeft uw kind luizen? De coördinator van de werkgroep brengt u via een sms op de hoogte.
  • Luizenalarm
    Is er in een klas √©√©n kind of zijn er meer kinderen met luizen en/of neten? Uw kind krijgt een blauw luizen “alarm” briefje mee naar huis. Bij herhaaldelijke constatering van hoofdluis is dit een rood briefje. Dit geeft aan dat u uw kind extra in de gaten moet houden en regelmatig moet controleren.
  • Werven van luizenouders
    Aan het begin van het schooljaar is er een oproep voor luizenouders. Heeft u tijd en interesse? Meldt dit dan bij de leerkracht van uw kind of reageer op de oproep.
  • Informatiebijeenkomst
    Na de controle van de herfstvakantie is er voor de nieuwe luizenouders een informatiebijeenkomst.

Hoe helpt u ons om verspreiding van luizen te voorkomen?

• Behandelen
    Heeft u een bericht ontvangen dat uw kind hoofdluis en/of neten heeft? Wij vragen u om uw kind meteen te behandelen. En om uw kind 2 weken lang dagelijks te kammen.
  • Regelmatig controleren
    Ziet u zelf luizen bij uw kind? Meldt dit dan altijd bij de leerkracht.
  • Wees voorbereid
    Het is voor iedereen prettig als u uw kind meteen behandeld als het luizen heeft. Op school kan een luis zich snel verspreiden. Wellicht is het een idee om altijd een product in huis te hebben. Tegenwoordig zijn er gelukkig producten verkrijgbaar die “vriendelijker” zijn voor de hoofdhuid en makkelijker in gebruik.

Informatie
Bent u op zoek naar meer informatie over hoofdluis of de behandeling hiervan? Kijk dan eens op onderstaande link: ggd hvb Hoofdluis-op-school