Home   Activiteiten   Chemie is overal

Chemie is overal

9 januari 2015

Vandaag kregen we les in groep 8a van de vader van Els. De vader van Els kwam ons iets meer vertellen over Chemie. Wat is chemie? En waar wordt chemie allemaal voor gebruikt? We mochten ook zelf wat proefjes doen…

Nadat de vader van Els zich had voorgesteld kregen we te horen en te zien wat chemie precies is. We stonden er versteld van dat bij zoveel producten chemie gebruikt wordt. Zelfs bij eten en drinken. Na deze uitleg gingen we in groepjes stap voor stap proefjes doorlopen.

Het eerste proefje was een kettingreactie. In alle 6 bekertjes zat een bepaalde stof die moesten we van het ene bekertje naar het andere bekertje overbrengen. Na elk bekertje moesten we opschrijven wat we gezien hadden. Soms veranderde het van kleur en soms werd het troebel of ging het bruisen. Nadat we dit hadden uitgevoerd hebben we besproken hoe dit toch kon.

Daarna zijn we met het tweede proefje begonnen. Het tweede proefje was een goede proef om te zien of we goed konden samenwerken. Twee elektriciteitsdraadjes moesten we tegen een batterij houden en de andere kant vaan de draadjes tegen de punt van een potlood die in een zoutoplossing stond. Daarna moesten we ruiken wat voor geur er vrij kwam.

Als laatste proefje moesten we een dader vinden die een bepaalde vloeistof geknoeid had. Doordat we verschillende vloeistoffen uitsloten door te kijken, door custard toe te voegen en door er rode kool sap aan toe te voegen kwamen we er achter wie de dader was.

Op de foto’s is te zien wat we zoal gedaan hebben.

Bedankt voor de les Norbert! We vonden het erg leuk en interessant
proefje 1proefje2proefje 3

 

Onderwerp gesloten.